NARODNI MUZEJ

POŽAREVAC

Srednji Vek

Pocetkom VII veka Vizantija je bila potisnuta sa Dunava, kada Avari i Sloveni prelaze Dunav i naseljavaju Balkansko poluostrvo. U IX veku dolazi do jacanja bugarske države, a bugarska administrativna vlast predstavlja svojevrsni otpor Vizantiji. Krajem IX veka dolazi do pokrštavanja stanovništva ove oblasti. Iz tog vremena poznat je episkop moravski Agaton. Sredinom X veka spominje se kneževina Morava koja se nalazila u slivu reka Velike Morave, Mlave i Peka.

U XII veku Branicevo je pod vlašcu Vizantije i cesto se spominje kao uzrok vizantijsko-ugarskih sukoba. Zahvaljujuci svom geostrateškom položaju, Branicevo u XII i prvim decenijama XIII veka doživljava procvat i postaje važan trgovacki centar. Devedesetih godina XIII veka, nakon pobede kralja Dragutina i Milutina nad tatarskim vazalima Drmanom i Kudelinom 1291. godine, Branicevo ulazi u sastav srpske države. Nakon smrti cara Dušana, Branicevom su 1361. godine zavladali Rastislalici. 

Godine 1379. knez Lazar je pobedio Rastislalice i podigao manastir Gornjak (1379-1380). Tada je nastao i citav niz drugih manastira u ovom kraju. Nalazeci se u neposrednoj blizini Smedereva, Branicevo ima znacajnu ulogu za vreme Despotovine, Padom Smedereva 1459. godine i ova oblast potpada pod tursku vlast. Vredna arheološka zbirka oruda, oružja, nakita, novca i posuda, svedoci nam o burnim istorijskim dogadajima tokom ovog perioda.