NARODNI MUZEJ

POŽAREVAC

Noć Muzeja 2016

Uspešno je održana još jedna manifestacija Noć muzeja 21. Maja 2016. godine. Muzej je i ove godine imao šta da ponudi brojnoj publici.
U glavnoj zgradi pored stalne arheološke postavke, viši kustos arheolog Teodora Branković je priredila izložbu „ Carski portreti na rimskom novcu“. Ovom prilikom izložen je rimski zlatni (lat. aureus) i srebni (lat. denarius) novac, novac lokalne kovnice Viminacijum, kao i Hadrijanov (117-138) bronzani medaljon. Takođe je izložena i rimska opeka sa otiscima viminacijumskog novca. Portreti careva sa aversa viminacijmskog novca prikazani su na fotografijama, kao i zlatnik Aleksandra Severa (222-235).

                                                                                     Kovnica Viminacijum

Dobijanjem statusa kolonije, 239. godine, za vreme Gordijana III, Viminacijum je stekao pravo da kuje svoj bakarni novac. Lokalna kovnica novca u Viminacijumu je radila od 239/240. do 254/255. god. Viminacijumski navac na reversi ima natpis: P(rovincia) M (oesia) S (uperior), Col (onia) Vim (inacium), a u isečku An (no) i broj godine lokalne ere od I do XVI, izuzimaju se godine X i XV, kada kovnica nije radila. Na reversu je po pravilu predstavljena ženska figura obučena u dugu haljinu (personifikacija provincije Mezije Superior- koja se prostirala na teritoriji današnje Srbije), kako drži ruke nad bikom i lavom, simbolima legija VII Claudia i IIII Flavia, koje su bile stacionirane u Meziji. Na aversu se nalaze biste careva i članova vladarske kuće okrenute nadesno, sa lovorovim vencem (velika i mala bronza) ili zrakastom krunom na glavi (srednja bronza).U Viminacijumu su svoj novac kovali: Gordijan III Filip I, Otacilija, Filip II, Trajan Decije, Etruscila, Kvint, Hernije Etrusk, Hostilijan, Trebonijan Gal, Voluzijan, Emilijan, Valerijan, Marinijana i Galijen.
U Etno parku Tulba predstavljena je interaktivna izložba „ Mirisi i boje naše kuhinje“ autora Danice Đokić, muzejskog savetnika etnologa i Maje Šege, kustosa. Izložba je uglavnom bila namenjena deci koja su imala priliku da se upoznaju  i da učestvuju u  procesu mešenja kolača. Posetioci  su imali jedinstvenu priliku da dodiruju i da se fotografišu sa muzejskim eksponatima.

U Legatu Miodraga Markovića pored stalne postavke  kustos istoričar umetnosti Marina Radosavljević predstavila je publici i skulpture iz fonda istorijsko umetničke zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu.  Većina skulptura je iz istorijsko-umetničke zbirke je iz 80-tih i 90-tih godina. One svedoče o kretanjima u našem vajarstvu,

                                                   * od klasičnog figurativnog pristupa (Jelena Kršić, Tomislav Todorović),

                                                                             * figuralne stilizacije (Ana Bešlić)

                                             * preko biomorfnih i organskih oblika do antropomorfnih formi (Marijana Gvozdenović)

                                                              * i geometrijske stilizacije (Dušan Marković, Stanimir Pavlović).

U Muzeju kulturne istorije pored stalne postavke, u adaptirnom podrumskim prostorijama, za ovu priliku je priređena istorijska izložba “Požarevac u istoriji 20. veka”, autora istoričara Milorada Đorđevića i muzejskog vodiča, turizmologa Jelene Milenković. Postavka u Muzeju kulturne istorije sastoji od tri dela. Jedan deo čini staro oružje koje se koristilo u Drugom svetskom ratu, drugi deo se odnosi na post ratni period sa pionirima i radnim akcijama kao centralnim motivima. Treći deo postavke čini spomenuta uređena soba tipične Soba iz  posleratnog perioda, u kojoj se sada nalaze brojni stari tehnički aparati i predmeti. Ona sada svim građanima služi za evociranje uspomena na ratni i posleratni period grada Požarevca.U Maloj galeriji Narodnog muzeja prikazana je izložba  Udruženja likovnih likovnih stvaralaca “ Milena Pavlović Barili”. Izložba je otvorena od srede, 18. maja 2016.       U Galeriji savremene umetnosti posetioci su imali priliku da uživaju u slikama Vasilija Dolovačkog. Izloćba je otvorena  12.maja 2016.                                       U  Kući Dobrnjčevihi I  Šatoru Požarevačkog mira, posetioci su imali priliku da uživaju u stalnim postavkama.